Czym jest Affogato i dlaczego przypadnie do gustu miłośnikom kawy? Czy warto serwować je latem? Przekonaj się, jak banalne jest przygotowanie tego włoskiego deseru we własnej kuchni! 

Caffe Affogato – czym jest?

Najwierniejsi kawosze latem potrzebują nowych inspiracji na przygotowanie ulubionego napoju – w upalne dni spożywanie ciepłej kawy nie gasi pragnienia i nie należy do najprzyjemniejszych. W sezonie letnim wiele osób sięga po klasyczną kawę z dodatkiem kilku kostek lodu. Kawowa propozycja, która jest doskonała na lato to Caffe Affogato, czyli połączenie klasycznego espresso z porcją lodów waniliowych. Lekko goryczkowa nuta połączona ze słodyczą gwarantuje niezwykłe doznania smakowe – jeśli lubisz, gdy smaki się przełamują, to ten deser jest zdecydowanie dla Ciebie. 

Caffe Affogato – jak je przygotować?

Chcesz przygotować Caffe Affogato w swoim domu? Przekonaj się, jakie to proste! Do stworzenia takiej kawy przyda Ci się przezroczysta szklanka – dzięki temu można podziwiać nie tylko smak serwowanego deseru, ale także wizualny efekt roztapania lodów. W przygotowanym szkle umieść 1-2 gałki ulubionych lodów waniliowych. Następnie pora zaparzyć idealne espresso. Możesz wykorzystać do tego wszelkie posiadane urządzenia, np. ekspres lub zaparzacz do kawy. Od razu po otrzymaniu aromatycznego naparu, delikatnym ruchem wlej napar na lody. Ważne jest, aby kawa była serwowana od razu po przygotowaniu – tylko wtedy w pełni można cieszyć się połączeniem wielu kontrastów, takich jak ciepło, zimno, goryczka i słodycz. Osoby, które są wyjątkowo wymagające pod kątem walorów smakowych, decydują się także na przygotowanie lodów waniliowych we własnym domu. Jest to opcja dobra dla osób, które cenią sobie zdrowie i starają się kontrolować ilość spożywanego cukru. 

Affogato jako elegancki deser – z czym je podawać?

Caffe Affogato można podawać na wiele sposobów, zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Jeśli ta propozycja jest klasycznym deserem po obiedzie, to warto zadbać o wygląd i wzbogacenie go w różne dodatki. Affogato doskonale komponuje ze składnikami, takimi jak:

  • wiórki kokosowe lub czekoladowe, 
  • sosy i polewy (karmelowa, owocowa), 
  • bita śmietana, 
  • drobno posiekane orzechy, 
  • orzeźwiające owoce letnie (maliny, truskawki, borówki), 
  • likier – najczęściej dodawane to Baileys lub Amaretto. 

Brakuje Ci czegoś do przygotowania Caffe Affogato? Zajrzyj do Cafe Silesia – znajdziesz tam najlepsze ziarna, sprzęt do parzenia kawy oraz atrakcyjne szklanki, w których deser prezentuje się jeszcze lepiej!