Śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być ono zdrowe i pożywne, aby zapewnić nam dużo energii. Oczywiście, czasami ciężko znaleźć rano czas na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Często za śniadanie robi nam naprędce zrobiona kanapka z serem i wypita w biegu kawa.
Warto zadbać jednak, aby poranny posiłek odbywał się w spokojnej atmosferze. Pomoże nam to uniknąć nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego.
Szakszuka
Przybyła do nas z Bliskiego Wschodu. Najprostsza jej wersja składa się z pomidorów, cebuli i czosnku podsmażonych na patelni i sowicie doprawionych kuminem, do których wbija się jajka. Mamy tu jednak świetne pole do eksperymentów.
Możemy dodać do niej mięso, świeżą kolendrę, ostre papryczki. Zostały nam ziemniaki z wczorajszego obiadu? Usmażmy je w pierwszej kolejności, a później dodajmy resztę składników. Taka wersja na pewno będzie bardzo sycąca.
Owsianka
Niekwestionowaną królową polskich śniadań jest zdecydowanie owsianka. Płatki owsiane zawierają duże ilości błonnika, co pozytywnie wpływa na regulację pracy układu pokarmowego.
Można ją jeść na słodko jak i na słono. Do zamerykanizowanej wersji dodaje się masło orzechowe, syrop klonowy i pokrojonego banana. Wersja bardziej tradycyjna to owsianka gotowana na mleku. Możemy ją trochę urozmaicić dodając do niej na przykład skarmelizowane gruszki, czy inne ulubione owoce. Do wytrawnej wersji możemy użyć grillowanych warzyw czy jajka sadzonego. Nie ma tu żadnych ograniczeń oprócz naszej wyobraźni.
Tutaj wskazówki jak sprawić żeby odchudzające owsianki były jeszcze pyszniejsze.
Placuszki jaglane z owocami
Gdy zależy nam na ograniczeniu glutenu w naszej diecie ciekawym pomysłem mogą być placuszki z mąki jaglanej. Do ciasta wkrójmy banana, jabłko czy gruszkę. Gotowe placuszki polejmy miodem lub syropem klonowym i dodajmy trochę świeżych owoców, takich jak borówki czy maliny. Niebo w gębie. Z takiego śniadania na pewno zadowolone będą też dzieci.