Wiele się dziś mówi o otyłości, wielu również walczy z nadprogramowymi kilogramami. Internet pęka w szwach od zapytań jak schudnąć.

Jednak istnieje wiele osób, które walczą z odwrotnym problemem-mają niedowagę. Jest ona tak samo szkodliwa dla zdrowia co otyłość. Co jeść a czego unikać, aby zdrowo i bezpiecznie przybrać na wadze?

Jak określić stan niedowagi?

Niedowagę można łatwo obliczyć za pomocą kalkulatora BMI. O tym problemie mówi się gdy wskaźnik BMI pokazuje wartość poniżej 18,5. Ważnym pytaniem, jakie należy sobie zadać to, dlaczego mam niedowagę. Powodów może być dużo, dlatego warto udać się do lekarza. Jeżeli będziesz wiedzieć już, że przyczyną zbyt małej masy ciała jest sposób żywienia, zacznij działać i zmień swoją dietę.

Następnie określ swoje całodobowe zapotrzebowanie kaloryczne. Tutaj z pomocą przychodzą kalkulatory dostępne w internecie. Główną zasadą jest aby, jeść więcej niż wynosi nasze zapotrzebowanie kaloryczne.

Zdrowe, wysokiej jakości produkty to podstawa walki z niedowagą

Najważniejsze jest to, aby każdy kilogram, który przytyjesz, był absolutnie zdrowym kilogramem. Przytyć można jedząc codziennie fast foody, słodycze i wysoko przetworzone jedzenie pełne tłuszczów trans, ale na pewno nie uczyni z Ciebie pełnego energii, zdrowego człowieka.

Buduj więc swoją nową dietę na niedowagę w oparciu o te produkty:

  • Pełnotłusty i półtłusty nabiał: jogurt naturalny, kefir, biały ser, twaróg, serek wiejski, oraz dobrej jakości sery żółte, oraz pleśniowe,
  • Niesłodzone muesli, płatki owsiane, orkiszowe, jaglane,
  • Tłuste ryby takie jak makrela, łosoś, sardynka, szprotka, tuńczyk i halibut,
  • Chudy drób, dobrej jakości wędliny,
  • Tłuszcze takie jak masło, oliwa extra virgin, zimno tłoczony olej lniany, olej kokosowy,
  • Kasze np. gryczana, jaglana, jęczmienna, pęczak, orkiszowa, quinoa, bulgur.  A także ryże i makarony, najlepiej ciemne,
  • Dobre pieczywo np. z mąki razowej,
  • Pestki dyni, słonecznika, sezam, nasiona lnu i chia, konopi jadalnej,
  • Orzechy takie jak włoskie, nerkowca laskowe pistacjowe, piniowe, brazylijskie, arachidowe, a także masła orzechowe,
  • Suche produkty tzn, fasola, ciecierzyca, soczewica, groch,
  • Suszone owoce np, morele, śliwki, daktyle, rodzynki, figi,
  • Świeże warzywa i owoce takie jak banany, figi, winogrona, awokado,
  • Jaja

Kilka porad dla osób cierpiących na niedowagę:

  • Bardzo dobrym sposobem na skompresowanie większej ilości jedzenia w łatwiej do strawienia formie jest robienie koktajli. To dobry sposób na przyrządzenie bogatych i gęstych odżywczo posiłków. Miksuj razem np. owoce, warzywa, nasiona, nabiał, awokado i zdrowe tłuszcze.
  • Portal www.pasje.pl informuje, że warto przemycać nasiona do muesli, jogurtów i zup. Zwiększy to kaloryczność posiłków i doda ważnych składników mineralnych. Jedz też orzechy
  • Nie pij wody przed posiłkiem, aby niepotrzebnie nie wypełniać żołądka.
  • Ruszaj się. Trenuj takie ćwiczenia, które pozwolą zbudować masę mięśniową.