W ostatnich latach dieta bez glutenu zdobyła ogromną popularność. Stosuje ją coraz więcej osób. Jednak czy jest to dobre rozwiązanie dla każdego? A kiedy staje się ona dla nas obowiązkowa? Czy ma wpływ na wyniki sportowe?

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bez glutenu to nic innego jak system żywienia polegający na wyeliminowaniu ze swojego menu artykułów spożywczych posiadających w swoim składzie gluten. Każdy taki artykuł należy zmienić na produkt bezglutenowy, czyli taki, który tego składnika nie posiada. Może się to wydawać trudne, ale wcale takie nie jest. Wystarczy zamienić dotychczasowe artykuły spożywcze na produkty bezglutenowe. Warto zaznaczyć, że w dzisiejszych czasach każdy artykuł zawierający gluten, posiada także zamiennik, czyli produkt bezglutenowy. Najpierw należy zaopatrzyć się w podstawowe produkty takie jak mąka, chleb i makaron. Dzięki tym artykułom można zacząć żyć bezglutenowo. Z tych składników można przygotowywać kanapki na śniadanie i kolację, naleśniki na deser, bądź dania obiadowe z makaronem, sałatki z makaronem i warzywami itd.

Co to jest gluten i kto powinien jeść bezglutenowo?

Ale tak właściwie to czym jest gluten? To pewny składnik, który znajduje się w niektórych artykułach spożywczych. Jak się okazuje, substancja ta bardzo często uczula człowieka. Szacuje się, że nawet 15% mieszkańców Polski zmaga się z celiakią bądź alergią na gluten i musi zamienić każdy zwykły produkt z glutenem na produkt bezglutenowy. Alergia na ten składnik oraz celiakia i inne choroby związane z glutenem wymagają natychmiastowych i stanowczych zmian nawyków żywieniowych. Jednak wiele zdrowych osób, tj. nie uczulonych na gluten, również rezygnuje z tego składnika w swojej diecie. Czy to dobry pomysł? Mnóstwo osób związanych ze sportem uważa, że produkty bez glutenu wpływają na poprawę wydolności organizmu czy poprawę wyników w sporcie. Niektórzy lekarze są jednak zupełnie innego zdania. Uważają bowiem, że gluten jest niezbędnym elementem diety każdej zdrowej osoby i nie powinno się rezygnować z niego, jeśli nie cierpimy na żadnej choroby, ani alergie. Ponadto nie zaleca się rezygnować samodzielnie z glutenu – dobrym pomysłem jest konsultacja swojego pomysłu z dietetykiem oraz lekarzem rodzinnym. Natomiast bez dietetyka zawsze warto zrezygnować z używek, cukru czy mleka krowiego.

Sklep bezglutenowy – gdzie kupić produkty bez glutenu?

Gdzie kupować produkty bezglutenowe? Dziś w wielu sklepach można znaleźć zamienniki tradycyjnych artykułów żywności. Warto jednak sprawdzić takie miejsca jak ekologiczny sklep bezglutenowy, gdzie można zakupić produkty pozbawione szkodliwego składnika, które charakteryzują się wysoką jakością i cennymi wartościami odżywczymi dla ludzkiego organizmu. Do takich artykułów należą: chleb bezglutenowy, mąka bez glutenu, makaron bez glutenu, a także ziemniaki, ryż, kukurydza, tapioka, soja, soczewica, gryka, proso, fasola, sorgo, maniok, teff, amarantus, kuskus, orzechy, warzywa, owoce i mięso.