Zioła to wspaniały aromat i moc korzyści dla zdrowia.Na liście ziół, dzięki którym nasze dania będą i smaczniejsze, i zdrowsze, miejsce bardzo ważne zajmuje natka pietruszki. Świetnie sprawdza się ona jako dodatek do rosołów i ziemniaków, możemy ją jednak wykorzystać jako dodatek do potraw z makaronem, warzywnych zapiekanek czy pełnych witamin sałatek.

A więc po jakie jeszcze przyprawy tego typu warto sięgać regularnie?

Bardzo dużą popularnością cieszy się też w polskiej kuchni koperek, który jest zwykle wykorzystywany do posypywania ziemniaków. Koperek można dodawać do wielu smacznych i zdrowych potraw – więcej o smacznym i zdrowym jedzeniu znajdziesz na kulinarnesmaki.pl. Na tym jednak możliwości tej przyprawy ziołowej się nie kończą. Koperek możemy dodać do wielu zup (m.in. ogórkowej) oraz do młodej kapusty, możemy też z niego przygotować wspaniałe sosy. Możliwości jest sporo, a przepisy publikowane na znanych portalach kulinarnych będą dla nas doskonałym źródłem inspiracji. Polska kuchnia nie może się też obejść bez majeranku – przyprawy, bez której trudno wyobrazić sobie takie dania, jak grochówka czy zupa fasolowa. Majeranek świetnie komponuje się też z warzywami oraz grzybami, a możliwości wykorzystania go w kuchni są bardzo szerokie.

Na liście popularnych ziół przyprawowych pojawia się też szczypiorek. To uniwersalny dodatek, który świetnie sprawdza się zarówno w pastach jajecznych, jak i w sałatkach oraz w zapiekankach. Dla tych, którzy wolą włoskie smaki, ważnymi ziołami przyprawowymi będą bazylia i oregano. Ten duet często pojawia się w przepisach na zapiekanki i takie dania, jak pizza, możemy z niego korzystać również przy przyrządzaniu sałatek oraz warzywnych zup.